Logo Logo

Geschiedenis van Sancta Maria

De rijke historie van Sancta Maria levert bijzondere verhalen op en is voor velen nog steeds een bron van inspiratie. De BPD Kunststichting heeft aan de hand van talloze historische documenten en kaarten veel onderzoek verricht naar de geschiedenis van het landgoed.

Bewondering is er voor het feit dat de zusters die destijds de instelling stichtten, die letterlijk vanaf de grond hebben opgebouwd. Het enige wat ze hadden was ruimte, natuur en frisse lucht.  Het ongerepte natuurgebied aan de rand van Noordwijk leende zich leende zich daar bij uitstek voor.

Symmetrisch complex met veel art deco-elementen

In 1928 werd het 1e paviljoen aan de zusters opgeleverd. Er zouden er nog 7 volgen. Net als een hoofdgebouw en een kapel. De totale bouwtijd bedroeg circa 10 jaar. Met een eigen moestuin, boerderij, slagerij en bakkerij was de inrichting nagenoeg geheel zelfvoorzienend.

Er is destijds met veel liefde en aandacht gebouwd; er is niet zomaar een gebouw neergezet. De Haarlemse architect Jos Bekkers, zoon van Cuypers-leerling Peter Bekkers, ontwierp een uiterst symmetrisch complex. Hij hanteerde een relatief moderne stijl waarin het traditionalisme en het expressionisme in de bakstenen architectuur zichtbaar zijn. In het interieurontwerp van de paviljoens heeft hij veel art deco-elementen gekozen, die in sommige paviljoens nog zichtbaar zijn in tegels, leuningen, trappen en vensters.

Einde grote instellingen

In de jaren 70 en 80 deden nieuwe opvattingen in de psychiatrie van zich spreken en dat luidde het einde in van grote instellingen zoals Sancta Maria. In 1990 verhuisden verschillende afdelingen al naar Rotterdam. In 2006 werd de instelling definitief gesloten.

Schoonheid vastleggen

Om voor altijd vast te leggen met hoeveel zorg en aandacht het terrein is ontworpen en gebouwd hebben de fotografen Jannes Linders en Rinse Tjeerdsma die schoonheid van de tijd vastgelegd. Zij hebben op sublieme wijze de verstilling van deze bijzondere plek weten te vangen. 

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?