Jan Bastiaansen - Bewoner oude dokterswoning bij entree

Jan Bastiaansen verhuisde in 1996 met zijn gezin uit Venlo en kreeg als bestuurslid van GGZ Langeveld/Rivierduinen de taak de activiteiten van Sancta Maria zorgvuldig af te bouwen. Na zijn pensioen in 2009 besloot hij met zijn vrouw in de dokterswoning van Sancta Maria te blijven wonen.

"Je ziet de parkachtige allure en het woonplezier terugkomen"

"Bij afbouwen hoort vaak ook afbreken, maar gelukkig zagen meerdere mensen de waarde van dit schitterende terrein. Wat wel meespeelt: de oorspronkelijke architectuur van Sancta Maria is in zeer goede staat, waardoor het de waarde krijgt van cultureel erfgoed. Het hart van het landgoed met de kapel en de paviljoens blijft daardoor grotendeels behouden, net als de kenmerkende rust en ruimte op het terrein."

Koper Landgoed Sancta Maria

"Het doet me goed dat er weer langzaam nieuw leven ontstaat op het landgoed. In 2006 verlieten de laatste patiënten het terrein en zijn de paviljoens tijdelijk bewoond. Nu het eerste paviljoen, Paulus, zo stijlvol is verbouwd, zie je de parkachtige allure en het woonplezier van vroeger terugkeren. Hele families hebben hier gewoond en gewerkt, ze bezochten de zondagse mis, trouwden in de kerk en leerden hun kind fietsen op de lange lanen van Sancta Maria. Er was altijd wel iemand die een praatje maakte als ik naar een van de paviljoens wandelde, zeker als ik onze hond bij me had. En ook voor onze kinderen was het een prettige plek om op te groeien. De sfeer was rustig en gemoedelijk, de zee dichtbij en steden als Haarlem en Leiden op steenworp afstand."