Een huis dat energie geeft
Ze boekten spontaan ‘een weekendje weg’ in een vakantiehuisje in Noordwijkerhout. Het was zomers weer, ze genoten van het strand en de duinen en hadden - geheel vrijblijvend - een afspraak gemaakt met een makelaar om eens een kijkje te nemen op landgoed Sancta Maria. Eigenlijk hadden ze geen verwachtingen voordat ze het landgoed bezochten. Inmiddels staat sinds zomer 2018 hun prachtige huis aan de Liduinalaan én willen ze nooit meer weg.
Carli en Pieter hadden een licht en duurzaam houten huis voor ogen, dat zou opgaan in de groene omgeving van Sancta Maria. Een belangrijke wens was een grote vide in het hart van het huis; licht, lucht en ruimte! Voordat ze architecte Alexandra Dietzsch in de arm namen, hadden ze al veel denkwerk gestopt in een vlekkenplan waarin oriëntatie van de diverse ruimtes was afgestemd op gebruik en op optimale ligging ten opzichte van de zon. Alexandra kreeg de opdracht om de gevels dusdanig te ontwerpen, dat het huis warm zou blijven in de winter en koel in de zomer. Zo ontstond een woning met veel grote en speelse raampartijen op het zuiden, de tuin, en een relatief gesloten gevel op het noorden, de straatkant. Boven de grote glaspui op de begane grond zit over de volle lengte een luifel, die het zonlicht binnen laat in de winter en buiten houdt op warme zomerdagen.
Carli vertelt vol passie over het huis: “De eettafel is de plek waar wij het meeste tijd doorbrengen met onze dochters; eten, knutselen, theedrinken...daarom kreeg de eettafel de centrale plek in de vide. Pieter kookt en bakt graag dus een open keuken bij de eettafel was een must. De benedenverdieping is eigenlijk één grote lichte leefruimte, waarvan werkkamer en tv/logeerkamer slechts door een schuifdeur worden gescheiden. Omdat de overloop boven helemaal open is, heb je eigenlijk altijd contact met elkaar. Dit huis past helemaal bij onze manier van leven.“
De coördinatie van de bouw verzorgde Carli zelf. In plaats van een hoofdaannemer koos ze voor een aantal gespecialiseerde partijen. De firma Terhalle uit Duitsland leverde de houtskeletbouw elementen op maat in Noordwijk. “Op een maandag takelden ze de eerste geveldelen van de oplegger op de fundering, woensdag ging het dak erop en een week later zat het glas erin; binnen twee weken was ons huis wind- en waterdicht.” De woning is extra geïsoleerd en optimaal op de zon georiënteerd. De bodemwarmtepomp staat alleen in de koudste maanden aan en in de warmste maanden blijft het heerlijk koel in huis. De zonnepanelen op het dak leveren meer stroom dan de familie jaarlijks nodig heeft, daarmee is de gasloze woning energiepositief.
Niet alleen voor de ruwbouw, de isolatie en de gevel is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, ook in de afwerking van het huis worden zoveel mogelijk ‘bio-based’ materialen toegepast. Zo zijn de vloeren van bamboe en is het stucwerk van leem, dat niet alleen prachtig is om te zien, maar ook een vochtregulerende werking heeft, meer massa in het huis brengt en goed kan ‘meebewegen’ met het hout. “De grote houten liggers hebben we expres in beeld gelaten, ik vind het mooi om de constructie van het huis te zien.”
De dochtertjes van het echtpaar vinden het heerlijk om hier te wonen. Ze kunnen veilig op straat fietsen en skeeleren met hun vriendjes in de buurt. “De kinderen ervaren een enorme vrijheid. Het is hier echt heerlijk voor hen.” De tuin is ook prachtig geworden. Carli had geen ervaring met tuinieren, maar bekent dat haar vingers nu steeds groener worden. “We hebben een moestuin. De kinderen kunnen nu zien hoe alles groeit en bloeit. En we hebben zelfs kippen en konijnen.”
Ten slotte meldt Carli dat er eigenlijk niets is wat tegenvalt: “We hebben geen spijt van onze keuzes; als we het opnieuw mochten doen, dan zouden we het weer precies zo doen.”