In het Inspiratieboek Kroonjuwelen zijn beelden - die belangrijke momenten in de tijd en in het landschap markeren - opgenomen. Thematuinen zijn hier onderdeel van. Een van de nieuwe thematuinen op het landgoed wordt de Mariatuin, deze wordt tegenover het Hoofdgebouw gerealiseerd. De voorbereidingen voor het inrichten van een nieuwe Mariatuin zijn gereed. De uitvoering start medio november.

Mariatuin inspiratiebeeld

Voormalige historische tuin

5 november '18

De historische tuin - ooit onderdeel van Sancta Maria - voor het voormalige Hoofdgebouw (Paviljoen Sturmia) wordt deels in ere hersteld. De historische tuin wordt omgedoopt tot de Mariatuin. In het verleden was het Mariabeeld onderdeel van de voorgevel van het Hoofdgebouw. Op het balkon was het Mariabeeld prominent zichtbaar. Door de jaren heen is de voorgevel gewijzigd en heeft het Mariabeeld een nieuwe plek in Sancta Maria gekregen. Het beeld heeft vele jaren aan de hoofdas van Sancta Maria gestaan. Het Mariabeeld is een Kroonjuweel dat een nieuwe plek verdient op het landgoed. Om de historische betekenis duiding te geven is besloten om het beeld in verbinding te brengen met de oorspronkelijke plek. Het Mariabeeld wordt teruggeplaatst, in dit geval in de nieuw aan te leggen Mariatuin. Het beeld met muur omarmt de Mariatuin.

Mariabeeld Sancta Maria

Het Mariabeeld

Allereerst zal er een nieuwe betonmuur worden geplaatst waarna het Mariabeeld vanaf de huidige locatie verplaatst kan worden naar de nieuwe locatie, centraal in de Mariatuin. Vervolgens - maar ook al gelijktijdig - richten de medewerkers van hoveniersbedrijf Hoek de tuin in met nieuwe beplanting en bomen. Door de tuin wordt ook een pad aangelegd zodat bezoekers door de tuin kunnen wandelen en ook het Mariabeeld kunnen bezoeken. Direct voor het beeld wordt een zitbank gemaakt wat als rust- en ontmoetingspunt in de tuin dient. Naar verwachting is de Mariatuin eind van het jaar gereed. De tuin is voor alle bewoners en bezoekers van Landgoed Sancta Maria toegankelijk.