We gaan niet meer weg van Landgoed Sancta Maria!

28 januari '20

Donald Osborne is architect en ontwierp zijn eigen woning op Landgoed Sancta Maria. Voordat hij in Noordwijk kwam wonen, ontwierp hij al zijn eigen moderne huis in Leiden. Mede door gezinsuitbreiding kocht hij in 2017 een kavel van 1600 m2 aan de rand van Landgoed Sancta Maria.

image alt

Energieneutraal wonen

Zijn moderne, industriële woning aan de rand van ons landgoed is nu een opvallende verschijning. De voorkant van de woning bestaat voor een groot deel uit glas en ook de andere grote raampartijen zorgen ervoor dat de mooie omgeving van het landgoed van binnenuit goed te zien is. De woonlaag is een open ruimte. In het midden van deze ruimte staat een blok waarin het toilet, de pantry, de badkamer, de garderobe, de inbouwkeuken, tvkast en ‘de techniek’ zijn weggewerkt. De woning is voorzien van diverse bijzondere technische snufjes en bovendien energieneutraal! Donald vertelt: “Het betonnen casco is voorzien van aardwarmte met koeling. In de zomer is het hier dus heerlijk koel en in de winter aangenaam warm. Dit komt mede door de vloerverwarming, die is weggewerkt in de betonnen vloer.”

image alt

Lekker licht en koel

De slaapkamers van de kinderen, de master bedroom en de andere twee badkamers bevinden zich in het souterrain. “Het is in de zomer ook goed koel hier”, vertelt Osborne. Alle slaapkamers zijn voorzien van een zgn. koekoek raam. In de woning wordt gebruik gemaakt van lichthouten kleuren en lichthouten meubels en deuren, die Osborne samen met zijn vader maakte. De keuken ligt aan de voorzijde van de woning en is modern van opzet. Bovendien kijk je hier in het voorjaar zo uit over de prachtige bollenvelden. Wat de familie Osborne ook aantrekt in het wonen op Landgoed Sancta Maria is dat de kinderen zo naar de parken en speeltuinen op het landgoed kunnen lopen en dat er een fijn contact is met de diverse bewoners. Architect Osborne heeft ook zijn kantoor ‘aan huis’. In een heerlijk lichte werkkamer kan Donald zijn inspiratie opdoen. Hij is momenteel bezig om advies te geven over maar liefst zes woningen op het Landgoed. “Ik luister vooral naar wat de mensen willen en maak daar dan een ontwerp voor. Dit hoeft niet persé een moderne woning te zijn.”

Bewoner Donald Osborne werd met deze moderne villa genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019. Eerder was hij winnaar van de Arie Keppler prijs 2016 en winnaar van de Geurt Brinkgreve bokaal 2015. Bent u nieuwsgierig geworden? Kijk voor informatie op: www.donaldosborne.nl (bron: Kavel & Huis nummer 5, november 2019 – januari 2020)