Archeologie centraal in de kapel op 17 juni

13 juni '23

De kapel en de Salesgalery op het landgoed worden binnenkort in verkoop gebracht. De bestemming voor beide panden is wonen, maar nu staat de kapel nog leeg en wordt deze eenmalig gebruikt voor een bijeenkomst. Zaterdagmiddag 17 juni a.s. staat archeologie centraal in de kapel van landgoed Sancta Maria. Wilt u meer weten over de opgravingen die hier zijn gedaan? Kom dan naar deze bijeenkomst.

Uitgebreid onderzoek

Op Sancta Maria heeft archeologisch bureau IDDS in de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij zijn bijzondere vondsten gedaan, zoals een 10 centimeter lange speerpunt uit de Bronstijd. Archeologe Astrid Koekkelkoren zal vertellen over het onderzoek en wat we daardoor nu weten over de bewoningsgeschiedenis van het gebied.

Leskisten

Hoe bereik je de bewoners van nu - en vooral kinderen - met de archeologie van de eigen omgeving? Daarvoor heeft Dorothee Olthof in opdracht van de Gemeente Noordwijk drie leskisten ontwikkeld. De kisten zijn gebaseerd op een leskist die Erfgoed Leiden en Omstreken eerder heeft gemaakt. Tijdens drie dagdelen maken leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs kennis met verleden, heden en toekomst van hun eigen woonomgeving. Ze leren over archeologie, verkennen het huidige dorp en denken na over wat zij belangrijk vinden. Wethouder cultuur Roberto ter Hark zal deze leskisten in ontvangst nemen tijdens een feestelijke presentatie.

Programma

  • 14.45 uur Inloop
  • 15.00 uur De archeologie van Sancta Maria
  • 15.30 uur Het belang van archeologie voor bewoners
  • 15.45 uur De leskisten Ontdek je Dorp
  • 16.00 uur Overhandiging van de leskisten aan wethouder Ter Hark

Aansluitend kunt u natuurlijk zelf in de leskisten neuzen.

Aanmelden en overige info

Aanmelden via:
[email protected]

Op Sancta Maria is geen openbare parkeergelegenheid. We vragen u zoveel mogelijk met de fiets te komen. De dichtstbijzijnde openbare parkeergelegenheid is aan de Boekhorsterweg. Dit is 12 minuten lopen. 

Let op! In de kapel is ook geen toiletgelegenheid.