Geschiedenis van Sancta Maria

De rijke historie van Sancta Maria levert bijzondere verhalen op en is voor velen nog steeds een bron van inspiratie. De BPD Kunststichting heeft aan de hand van talloze historische documenten en kaarten veel onderzoek verricht naar de geschiedenis van het landgoed. Bewondering is er voor het feit dat de zusters die destijds de instelling stichtten, die letterlijk vanaf de grond hebben opgebouwd. Het enige wat ze hadden was ruimte, natuur en frisse lucht.  Het ongerepte natuurgebied aan de rand van Noordwijk leende zich leende zich daar bij uitstek voor.

Symmetrisch complex met veel art deco-elementen

In 1928 werd het 1e paviljoen aan de zusters opgeleverd. Er zouden er nog 7 volgen. Net als een hoofdgebouw en een kapel. De totale bouwtijd bedroeg circa 10 jaar. Met een eigen moestuin, boerderij, slagerij en bakkerij was de inrichting nagenoeg geheel zelfvoorzienend. Er is destijds met veel liefde en aandacht gebouwd; er is niet zomaar een gebouw neergezet. De Haarlemse architect Jos Bekkers, zoon van Cuypers-leerling Peter Bekkers, ontwierp een uiterst symmetrisch complex. Hij hanteerde een relatief moderne stijl waarin het traditionalisme en het expressionisme in de bakstenen architectuur zichtbaar zijn.

Liefde en aandacht

Er is destijds met veel liefde en aandacht gebouwd; er is niet zomaar een gebouw neergezet. De Haarlemse architect Jos Bekkers, zoon van Cuypers-leerling Peter Bekkers, ontwierp een uiterst symmetrisch complex. Hij hanteerde een relatief moderne stijl waarin het traditionalisme en het expressionisme in de bakstenen architectuur zichtbaar zijn. In het interieurontwerp van de paviljoens heeft hij veel art deco-elementen gekozen, die in sommige paviljoens nog zichtbaar zijn in tegels, leuningen, trappen en vensters. In de jaren 70 en 80 deden nieuwe opvattingen in de psychiatrie van zich spreken en dat luidde het einde in van grote instellingen zoals Sancta Maria. In 1990 verhuisden verschillende afdelingen al naar Rotterdam. In 2006 werd de instelling definitief gesloten.

De grandeur van Noordwijk

De geschiedenis van Noordwijk als badplaats begon in 1866, toen strandbezoek alleen voor de rijkere elite was weggelegd. Strandrecreatie was toen een uiterst chique aangelegenheid en zo heeft Noordwijk zich als een plek voor de bevoorrechten ontwikkeld. Zowel het Nederlandse als het Belgische koningshuis kwamen er regelmatig baden.

Het elitaire karakter heeft een onuitwisbaar stempel op Noordwijk gedrukt. Mensen die het zich konden veroorloven lieten er imposante villa’s bouwen. In hun spoor brachten ondernemers de badplaats tot verdere bloei met internationale 5-sterrenhotels, een royaal aanbod aan verfijnde restaurants en luxe modewinkels.

Blijft het behouden? In de visie vindt u de historie terug
Wonen in een van de oude gebouwen? Bekijk de herenhuizen